Taiteilijana

Usko Hurmerinta (vuodesta 1943 Kemppi) syntyi Oripäässä 12.2.1907. Isä oli poliisimestari ja viranhoito vei perhettä lukuisille paikkakunnille pitkin Suomea. Kolmen kuukauden ikäisenä oli edessä muutto Turkuun, Uskon varsinaiseen kotikaupunkiin. Toinen oli Uusikaupunki, jonka henkistä ja taiteellista elämää hän hän usein hämmästeli. Uudessakaupungissa Usko kävi keskikoulun vuosina 1921-26.

Uudessakaupungissa alkoi tulisieluisen nuorukaisen uskomattoman laaja taiteellinen tuotanto. Täällä syntyivät ensimmäiset laulut ja käsikirjoitukset kansalaisopiston toverikunnalle. Usko ihastui  silmittömästi Armi Kuuselan tätiin ja silloin syntyi Saturuusun hengetär. Se on lastennäytelmä, joka näyteltiin Kansallisteatterissa välirauhan aikana. Näyttelijäkaartissa olivat kaikki sen ajan kuuluisuudet Liisa Tuomi päätähtenä. Näytelmästä painettiin kirja v. 1943.

Usko Kemppi oli hyvä piirtäjä. Brondan taiteilijakahvilassa tuli piirrettyä sen ajan taiteilijoista lyijykynäpiirros, tallella on kymmeniä. Usko Kemppi kirjoitti lukuisia poikien seikkailukirjoja. Laulujen määrää ei ihan tarkkaan tiedetä, yli 2 000 niitä ainakin on, kaikenlaisia. Sodassa Kemppi haavoittui kaksi kertaa, Petsamossa tark´ampujan luodista kaulan läpi ja Karjalan kannaksella. Uusikaupunkilainen Ilmari Unho houkutteli hänet Suomi-Filmiin. Siellä hän käsikirjoitti ja sävelsi. Neljään elokuvaan molemmat ja pariinkymmeneen joko musiikin tai tekstin.   

Kempin lauluista on kuuluisin kaikkien tuntema Tulipunaruusut. Lista on aika pitkä: Lennä mun lempeni laulu, Vanhan merirosvon kapakassa, Ikävä, Vanha kulkuri, Lapsuuden pihapuu, Erämaajärven mökki. Ja paljon muuta.

On ollut etuoikeus saada olla mukana tuomassa Usko Kempin tuotantoa esille!

Kommentit suljettu.