Usko Kempin syntymän 100-vuotisjuhlavuosi v. 2007

Usko Kemppi sävelsi yli kaksi tuhatta laulua, sellaiset kuin Tulipunaruusut, Lennä mun lempeni laulu, Ikävä, Vanhan merirosvon kapakassa jne. Hän kirjoitti satunäytelmiä, seikkailukirjoja, oli Suomi-Filmissä 10 vuotta päätoimisena käsikirjoittajana. Kemppi teki musiikin tai käsikirjoituksen n. kahteenkymmeneen elokuvaan, oli mukana tekemässä n. 500 lyhytelokuvaa, oli mainio piirtäjä ja voimistelija jne. Hän sai aikaiseksi todella paljon kaikenlaista. Mies ei polttanut tupakkaa, oli raitis koko elämänsä ajan eikä edes kiroillut.
Uuteenkaupunkiin perustettiin 1999 Usko Kemppi Seura jatkamaan Uudenkaupungin Laulu-Veikkojen aloittamaa tapahtumaa, Kemppi-päiviä. 12.2.2007 tuli kuluneeksi 100 vuotta Usko Kempin syntymästä. Asiaa on juhlittu monella eri tavalla eri puolella Suomea.

Juhlavuosi alkoi Turun konserttitalolla

Vuosi alkoi ikäänkuin varaslähtönä Turun konserttitalolla, jossa pidettiin kaksi konserttia. Niissä esitettiin vain Usko Kempin musiikkia. Esiintyjäkaarti oli vakuuttuva: Vieno Kekkonen, Risto Nevala, Laulupartio Ruotukaverit ja Matti Salminen. Musiikista huolehti Sointu-orkesteri Ari Hakulisen johdolla. Sointu oli lähes samassa kokoonpanossa kuin vuosikymmeniä sitten Usko Kempin johtamana. Sali oli täynnä molemmissa konserteissa. Ne juonsi Yleisradiosta viime vuodenvaihteessa eläkkeelle jäänyt toimittaja Sakari Warsell.

Usko Kemppi Seuran jäsen ja juhlavuoden suojelija, silloin vielä varapuhemies Ilkka Kanerva luonnehti Usko Kemppiä tervehdyksessään. Varapuhemies Kanerva osoitti tuntevansa hyvin Usko Kempin, esitys oli perusteellinen ja myös tunteisiin vetoava. Kanerva esitteli myös Usko Kemppi Seuran puuhamiehet, puheenjohtajat ja toiminnanjohtajan yleisölle.
Matti Salminen lauloi konserteissa Lentävän hollantilaisen laulun tavalla, johon pystyy vain suuri basso niin kooltaan kuin taidoiltaankin. Konsertti päättyi yhdessä laulettuun Usko Kempin kuuluisimpaan yhteislauluun Tulipunaruusut.

Lehdistötilaisuus Savoyssa

Savoyssa avattiin 5.2.07 Usko Kempin elämäntyönäyttely, julkistettiin juhlavuosilevy ja juhlavuosijulkaisu. Julkaisussa kerrotaan Usko Kempistä ja siihen saakka tehdystä työstä hänen tuotantonsa esille tuomiseksi.
Elämäntyönäyttelyssä ja tiedotustilaisuudessa olivat yhteistyökumppaneina Suomen Elokuva-arkisto, Turun Tähtituotanto ja Uudenkaupungin kaupunki. Suomen Elokuva-arkisto juhli myös vuonna 2007 täyttäessään 50 vuotta. Elämäntyönäyttelyn materiaali on suurelta osin peräisin Usko Kempin suvulta. Avajaisissa kerrottiin medialle myös koko juhlavuoden tapahtumat.

Yleisradion aamuohjelmassa

Toiminnanjohtaja Mauri Tenhonen ja Usko Kempin tyttärenpoika, Jukka-Jussi Palojärvi vierailivat YLE 1:n aamulähetyksessä 6.2.07. He kertoilivat haastattelussa Usko Kempistä ja juhlavuoden tapahtumista.

Pääkonsertti Savoy-teatterissa Helsingissä

Helmikuun 12. päivä pidettiin juhlavuoden pääkonsertti Savoy-teatterissa Helsingissä.
Juhlassa esiintyvät Vieno Kekkonen, Risto Nevala, Laulupartio Ruotukaverit, Pekka Harmovaara ja Eero Sinikannel.
Säestyksestä huolehti Sointu-orkesteri johtajana Ari Hakulinen. Tilaisuuden juonsi Sakari Warsell. Kaikki pääkonsertissa kuultu musiikki oli Usko Kempin säveltämää.

Usko Kempin soittokuntamusiikin konsertti

Kulttuurikeskus Crusellissa Uudessakaupungissa pidettiin 28.4.07 Usko Kempin soittokunnalle sävelletyn musiikin konsertti. Pääesiintyjänä oli Uudenkaupungin VPK:n soittokunta, mukana myös Vakka-Suomen Musiikkiopiston nuorten esityksiä. Konsertin juonsi Hamina Tattoon Juhani Leinonen, joka on myös sovittanut paljon Usko Kempin soittokuntamusiikkia Usko Kemppi Seuralle.

Usko Kempin elokuvailta

Usko Kempin elokuvailta 6.7.07 kulttuurikeskus Crusellissa. Elokuvaneuvos Kari Uusitalo kertoi näyttein Usko Kempin elokuvaurasta. Kari Uusitalo tunsi Usko Kempin hyvin, olihan hän aikanaan samaan aikaan Suomi-Filmissä töissä kuin Kemppi. Lauluyhtye Avaruuskirja puolestaan esitti itse sovittamaansa Usko Kempin elokuvamusiikkia. Avaruuskirja oli myös säveltänyt Usko Kempin nuorena kirjoittaman runon “Kun ensi kerran sun mä näin”

Ruusutar ensi-ilta

Lauantaina 15.9.07 sai ensi-iltansa RUUSUTAR, koko perheen satunäytelmä nukketeatteri Piironginlaatikon toteuttamana. Se on kirjoitettu Usko Kempin “Saturuusun hengetär” -lastennäytelmän pohjalta, jonka Usko Kemppi kirjoitti Uudessakaupungissa 17-vuotiaana ja esitettiin Kansallisteatterissa Helsingissä välirauhan aikana. Käsikirjoituksen oli tehnyt turkulainen Kitta Sara ja toteutus oli uusikaupunkilaisen Kerttu Aaltosen käsialaa.
Näytelmä oli nukketeatteri Piironginlaatikon, Uudenkaupungin teatterin ja Usko Kemppi Seuran aikaansaannos.

Juhlavuoden pääkonsertti Uudessakaupungissa

Kulttuurikeskus Crusellissa vietettiin 22.9.07 kuoroja kuunnellen Uuudenkaupungin pääjuhlaa. Konsertti oli upea siinä esiintyneiden paikkakuntalaisten kuorojen ansiosta. Uudenkaupungin Laulu-Veikot, naiskuoro D`Ameni, lauluyhtye Avaruuskirja ja Laulu-Veikkojen vahvennettu kvartetti esiintyivät salintäyteiselle yleisölle. Tilaisuudessa kuultiin monipuolisesti Usko Kempin musiikkia.

Tulipunainen matkalaukku

“Tulipunainen matkalaukku” on näytelmä Usko Kempistä, joka sai ensi-iltansa marraskuussa Uudenkaupungin teatterissa. Se on rakkaustarina, ei luettele Uskon saavutuksia ja työn määriä. Se on tarina miehestä, joka lähti, jotta voisi palata ja palasi jotta voisi taas lähteä. Näytelmän ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet Raija ja Pentti Nokkala. Näytelmän laulut esittävät Laulu-Veikkojen vahvennettu kvartetti Pekka Harmovaaran johdolla. Näytelmä on usean eri tahon aikaansaannos. Näytelmän esitykset jatkuvat kevääseen 2008 saakka.

Juhlavuosi voitiin toteuttaa yhteistyökumppaneiden myötävaikutuksella, joista erityisesti on mainittava Uudenkaupungin kaupunki. Juhlavuoden aikana esitettiin monipuolisen taiteilijan laajaa tuotantoa. monin eri tavoin.

Mauri Tenhonen
toiminnanjohtaja
Usko Kemppi Seura

Kommentit suljettu.