Usko Kemppi ja elokuva

Usko Kemppi kotiutui sodasta 1944. Uusikaupunkilainen Ilmari Unho oli ohjaajana Suomi-Filmissä, ja hän järjesti tuttavalleen Usko Kempille työpaikan. Ensimmäisenä työpäivänä Risto Orko antoi kasan kirjoja ja pyysi tekemään jostain tai joistakin käsikirjoituksen. Kokemusta Uskolla oli kuiskaajan tehtävistä teattereissa. Tulosta syntyi, ja päätoimisesta työstä hän sai palkkaa lähes kymmenen vuotta. Yhteistyö Suomi-Filmin kanssa kesti lähes kaksikymmentä vuotta.

Usko Kemppi teki käsikirjoituksen joko yksin tai jonkun muun kanssa yhdessä lähes kahteenkymmeneen elokuvaan. Hän teki sekä käsikirjoituksen että musiikin muun muassa elokuviin Minä ja mieheni morsian ja Huhtikuu tulee. Käsikirjoituksen hän teki sellaisiin tunnettuihin elokuviin kuin Linnaisten vihreä kamari ja Nuori mylläri. Usko Kemppi kirjoitti Frans Emil Sillanpään Ihmiset suviyössä elokuvakäsikirjoituksen. Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneelle Sillanpäälle tekstiä näytettäessä häneltä tullutta kiitosta Kemppi arvosti uransa parhaana mainintana.

Usko Kemppi oli mukana lähes viidensadan lyhytelokuvan tuotannossa. Joukkoon mahtui Finlandia-katsauksia, ja aiheiltaan monenlaisia lyhytelokuvia ja katsauksia elämän eri alueilta. Usko Kemppi teki elokuvaan Minä ja mieheni morsian sekä käsikirjoituksen että musiikin.

Kempin elokuvat »

Kommentit suljettu.